Jak vybrat správný obal

Jak vybrat správný obal

Nejdříve je nutné si stanovit prioritu, kterou má kryt, obal či pouzdro splňovat. Má sloužit především k ochraně telefonu před poškrábáním a pády? Má telefon odlišit od ostatních? Má být praktický, či co nejnenápadnější? Od této volby se pak odvíjí výběr správného typu obalu. Těchto typů je několik od pružných silikonových obalů, přes pevné kryty, knížková pouzdra, kapsy až po obaly na opasek.

Silikonové obaly

TPU obaly, gelové obaly, silikonové obaly, měkké kryty a spousta dalších názvů. Pod těmito názvy se ale většinou skrývá to samé a prodejci je libovolně zaměňují. Jak názvy samy napovídají, jedná se o pružný kryt, který se dá snadno ohýbat. Tyto obaly mají různé tloušťky, podle kterých se odvíjí i jejich tuhost a možnost ohýbání. Vyrábí se v mnoha barevných variantách a některé mohou mít natisknuty různé motivy a jiné na telefonu skoro neuvidíte. Tyto obaly mají výhodu v tom, že se mohou díky své pružnosti nasadit na celý obvod telefonu, takže jej chrání ze všech stran.

Pevné kryty

Hard case, jak se tyto kryty také nazývají, jsou poměrně tuhé a nejdou již ohýbat jako předchozí varianta. Narozdíl od předchozích obalů, ale tyto kryty chrání pouze záda telefonu a boční strany. Horní a spodní strana telefonu většinou není vyplněna, protože by se kryt poté nedal do krytu nasadit. Tento typ mnohem lépe ochrání telefon před ostrými předměty a mimo několik základních barev a různých motivů na zadní straně jej lze na přání potisknout i z bočních stran. Mezi těmito kryty můžeme nalézt i různé specifické kryty. Třeba kryty zrcadlové. Podkategorií pak mohou tvořit ochranné rámečky, které obepínají telefon dokola, ale nechrání zadní stranu, nebo obsahují speciální zadní plát, který se do rámečku zasune.

Hybridní kryty

Kombinací silikonového a pevného krytu dostaneme hybridní kryt. Tyto kryty jsou mnohem odolnější než předchozí varianty, ale na úkor toho jsou i objemnější, takže telefon v nich zmohutní.

Knížková pouzdra

Flipových pouzder je na trhu poměrně rozsáhlá nabídka. Některé obsahují magnetické poutko jako ochranu proti samovolnému rozevření, jiné sází na statickou elektřinu. Základní pouzdra mají většinou plnou čelní stranu a v ní případné sloty na platební karty nebo vizitky. Dražší mohou mít výřez na displej nebo průhlednou celou odklopnou stranu. Důležitá je mimo vzhledu vnitřní část pouzdra, ve které je telefon zasazen. Ta může být ve formě silikonového obalu, pevného krytu nebo ve formě oboustranné lepící pásky. Právě poslední varianta ochrání telefon při pádu nejméně. Díky výřezům v čelní odklápěcí straně se dá telefonovat i se zavřeným pouzdrem, takže není třeba pouzdro mačkat či jakkoli překlápět. Některá pouzdra jsou předformována i jako stojánek, takže lze telefon v nich snadno na stole postavit a sledovat třeba videa.

Kapsová pouzdra

Tento typ je jako první ze všech zmíněných typů univerzální. Stačí vybrat kapsu nebo pouzdro PullTab příslušné velikosti a v něm telefon nosit. Telefon se z těchto kapsových pouzder snadno vytahuje díky malému pásku, který vede pod zasunutým telefonem. Pull Taby jsou většinou jednobarevné, ale existují i varianty s různými motivy, takže vybrat se opravdu dá.

Pouzdra na opasek

Nejčastější jsou tyto obaly kožené nebo koženkové s úchyty přímo na pásek. Existují jak v horizontální tak ve vertikální podobě. S barvami se v tomto sortimentu příliš nesetkáte. Nejčastější je klasická černá a občas se objeví hnědá nebo šedá. Opět jsou všechna tato pouzdra univerzální, takže je třeba koukat na vnitřní rozměry.

Peněženky na telefony

Tato pouzdra jsou určena spíše pro dámy, protože zaberou podstatně více místa a dámy či slečny jej mohou mít v kabelce, kdežto v pánských kalhotách by toto pouzdro možná až příliš vynikalo. Jedná se o speciální peněženky, které mají přihrádku mimo mince, bankovky a kreditní karty i pro telefon. Peněženková pouzdra jsou dostupná v mnoha motivech od imitace krokodýlí kůže, přes anime postavičky až po jednoduché či elegantní motivy.

Sportovní pouzdra

Toto je kapitola sama pro sebe. Sportovních pouzder je celá škála a většinou jsou určeny jen pro úzký okruh činností, nikoli pro běžné používání.

Nátělní pouzdra

Jedná se o speciální kategorii obalů, které jsou součástí oblečení nebo jsou uzpůsobeny na tělo. Jsou z látkových materiálů v tělové či černé barvě. Tyto nátělní pouzdra nejsou určena pro klasickou ochranu telefonu, spíše jsou na speciální příležitosti, jako může být ples, kde dáma nemá u sebe kabelku či na zahraniční dovolenou, kde máte strach o svoje doklady a telefon.

A jaký je teda ten pravý obal?

To je už na Vás... Zkuste si při jeho výběru představit sami sebe v různých situacích a zda Vám bude za daných okolností vyhovovat. Důležité totiž je, nejen to že kryt ochrání telefon, ale i jeho estetická a funkční stránka.

A ještě malý tip na závěr:

Pevný kryt s vlastním designem

Pevný kryt, který ochrání telefon před poškrábáním a při pádu. S 3D potiskem lze tento kryt potisknout i z bočních stran a díky zapékání barvy při vysoké teplotě je výsledný potisk natolik odolný, že dřív zničíte kryt, než byste seškrábali natištěný obrázek. Navíc je možné natisknout libovolný motiv, takže můžete prezentovat svoji firmu, životní motto, mít krásnou vzpomínku stále u sebe, nebo se chlubit svoji krásnou přítelkyní či pejskem.